SITEMAP  -   ALGEMENE VOORWAARDEN  -  DISCLAIMER  -  PRIVACY

S P A A N S  ¡ M E   G U S T A !

VAKANTIE

SPANJE deel 2

Cultuur
SIËSTA
In Spanje wordt 's middags siësta gehouden, vooral in de zomer. De siësta duurt in heel Spanje van 14.00 tot 17.00 uur, ook al kan dat plaatselijk verschillen. Tijdens de siësta zijn veel winkels gesloten, het is het moment van de dag om te eten en afhankelijk van de regio uit te rusten of te slapen. De normale werktijden/schooltijden zijn dus behoorlijk anders dan gebruikelijk in Noord-Europese landen, men werkt gemiddeld van 10.00 tot 14.00 uur en van 16.00 à 17.00 tot 20.00 à 21.00 uur. Het wel of niet sluiten van winkels hangt overigens af van het deel van Spanje waar het om gaat, in het centrum van de grote steden zijn de meeste winkels zes dagen per week open van 10.00 tot 21.00 uur. Eind 2005 werd het voorstel gedaan om de siësta af te schaffen, maar voorlopig zijn daar geen concrete plannen voor.
GASTRONOMIE
De Spaanse keuken is net zo divers als de Spaanse culturen en klimaten. Typische Spaanse producten zijn de vele wijnen en cava’s, talloze worsten waaronder chorizo, jamón serrano of jamón ibérico (Iberische ham), talloze kazen, peulvruchten, rijst, mediterraanse groenten en veel verschillende zoetigheden. De meest bekende gerechten zijn de Spaanse tortilla, churros, paella, gazpacho, stoofpotten (cocidos) en calamares a la romana (gefrituurde inktvis). Bekend zijn ook de tapas, die zowel ’s middags als ’s avonds kunnen worden gegeten, en in sommige delen van het land gratis zijn. Het eten van tapas is ook in het buitenland (Noord-Europa, Noord-Amerika) zeer populair. Er zijn honderden, zo niet duizenden soorten tapas die erg verschillen per regio. Snacks verwant met de tapas, maar apart besteld en gegeten, zijn de pinchos, waarvoor vooral het Baskenland bekend staat, alwaar deze hapjes pintxos worden genoemd. Spanjaarden waarderen vooral de simpelheid, versheid en kwaliteit van het eten, en niet altijd de presentatie of het gebruik van zoveel mogelijk ingrediënten en kruiden in één gerecht.
Typisch Spaanse drankjes, die met name in de zomer worden gedronken, zijn sangria, horchata en clara (bier gemengd met licht zoete frisdrank). De naam sherry is afkomstig van de Andalusische stad Jerez de la Frontera. Spanje is één van de belangrijkste wijnproducenten ter wereld.

Ook al zijn er regionaal erg veel verschillen te onderscheiden, (de Galicische keuken lijkt bijvoorbeeld totaal niet op de Catalaanse of Andalusische keuken), er zijn toch een aantal typische kenmerken van de Spaanse eetcultuur:

Ÿ
Twee keer warm eten per dag (rond 15.00 uur en rond 22.00 uur), meestal een voorgerecht én een hoofdgerecht
Ÿ
Het drinken van wijn bij de maaltijd (ook ’s middags)
Ÿ
Het koken met verse producten en weinig consumptie van diepvriesproducten, voorbereide kruidenmixen of kant-en-klaarmaaltijden
Ÿ
Scheutig gebruik van olijfolie voor zowel koude als warme gerechten
Ÿ
Grote consumptie van vis, schelp- en schaaldieren t.o.v. andere landen. Na Japanners zijn Spanjaarden de grootste visconsumenten ter wereld.

Spanje in de oudheid

TERUG NAAR SPANJE DEEL 1

TOERISTISCHE INFORMATIE OVER SPANJE

CALPE (COSTA BLANCA)

 

TERUG NAAR VAKANTIE ETEN & DRINKEN SUBMENU

Feesten
Spanje heeft een relatief groot aantal feestdagen waarvan sommige uitbundig worden gevierd - vooral de vele regionale feestdagen. De nationale feestdagen zijn niet meer dan vrije dagen. Dit geldt niet voor de Semana Santa, de heilige week rondom Pasen. Er zijn zo veel verschillende officiële regionale feestdagen dat het lastig is één duidelijke lijst te maken.

De bekendste en grootst gevierde regionale feesten zijn:

Ÿ
"Las Fallas" in Valencia
Ÿ
Het aprilfeest (Feria de Abril) van Sevilla
Ÿ
Diada de la Mercè in Barcelona en omgeving
Ÿ
San Juan (Sant Joan in Barcelona en omgeving)
Ÿ
El Pilar in Zaragoza
Ÿ
San Fermín-feesten in Pamplona
Ÿ
Het carnaval van Cádiz, Sitges en Tenerife
Ÿ
Het tomatenfeest in Buñol
Bezienswaardigheden
Een aantal bekende Spaanse bezienswaardigheden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO zijn:

Ÿ
Het Alhambra in Granada
Ÿ
Het historische centrum en de kathedraal van Córdoba
Ÿ
De palmentuin van Elx, vlakbij Alicante
Ÿ
De werken van Antoni Gaudí: onder anderen Park Güell, Casa Batlló, Sagrada Família, Casa Milà en Palau Güell in Barcelona.
Ÿ
De musea en architectuur van Madrid
Ÿ
Het historische centrum van Toledo
Ÿ
De kathedraal en het Alcázar van Sevilla
Ÿ
Het historische centrum en de pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella
Ÿ
De kathedraal van Burgos
Ÿ
Het historische centrum van Salamanca
Ÿ
De witte dorpen in de omgeving van Málaga
Ÿ
Het historische centrum van Alcalá de Henares
Ÿ
La Lonja de la Seda in Valencia
Ÿ
Nationaal Park El Teide op Tenerife (Canarische Eilanden)
Toerisme
Ook al is het grootste deel van de toeristen in Spanje zelf Spaans, het is ook het land met het op één na grootste aantal buitenlandse toeristen per jaar, na buurland Frankrijk, en neemt maar liefst 7% van het wereldwijde internationale toerisme voor zijn rekening. Dat is meer dan Italië of de Verenigde Staten. Het toerisme kwam vooral op in de jaren 60 en 70. Het aantal buitenlandse toeristen in 2005 werd Spanje volgens het ministerie van Industrie, Handel en Toerisme bezocht door maar liefst 52,4 miljoen buitenlanders.

Catalonië (Barcelona, Costa Brava, Costa Dorada, Pyreneeën) is veruit het meest toeristische deel van het land, gevolgd door de Balearen, en de Canarische Eilanden. Volgens de Wereldtoerismeorganisatie zal het aantal toeristen dat Spanje bezoekt met ongeveer 5% per jaar stijgen in de komende 20 jaar. In 2020 zal het land dan ongeveer 75 miljoen buitenlandse toeristen ontvangen.
uur rijden. Het netwerk heeft een totale lengte van meer dan 1200 km en verbindt steden als Madrid, Barcelona, Málaga, Sevilla en Valladolid. Momenteel vindt er grootschalige uitbreiding plaats van het aantal hogesnelheidslijnen, zodat alle grote steden van het land op dit netwerk zullen zijn aangesloten, en ook wordt er gewerkt aan een internationale aansluiting waardoor er hogesnelheidstreinen kunnen gaan rijden van Madrid naar Parijs.

In totaal beschikken zes Spaanse steden over een metro. De grootste zijn de metro van Barcelona en de metro van Madrid, maar ook Valencia, Palma de Mallorca, Bilbao en Sevilla hebben hun eigen metronetwerk.

De belangrijkste zeehaven van Spanje is de haven van Algeciras aan de Straat van Gibraltar. Andere belangrijke havens zijn die van Valencia, Barcelona en Bilbao.
Vervoer
Spanje heeft vliegvelden verspreid over het hele land, waarvan er een aantal ook internationale vluchten uitvoeren. De belangrijkste hiervan zijn de luchthaven Barajas in Madrid en luchthaven El Prat van Barcelona.

Het treinverkeer van Spanje is in handen van het staatsbedrijf RENFE. Er bestaan verbindingen tussen vrijwel alle steden van het land. Omdat de spoorwijdte in Spanje (Iberisch breedspoor) anders is die in de rest van West-Europa, zijn er vooralsnog geen directe aansluitingen mogelijk op het Franse spoorwegnet. Dit maakt dat er bij de enige twee internationale aansluitingen langs de Pyreneeën, op de grens van trein gewisseld moet worden.
Onder de naam AVE exploiteert RENFE hogesnelheidslijnen met treinen die gemiddeld 200 km per