SITEMAP  -   ALGEMENE VOORWAARDEN  -  DISCLAIMER  -  PRIVACY

S P A A N S  ¡ M E   G U S T A !

VAKANTIE

Calpe symbool van de Costa Blanca

Calpe ligt aan de Costa Blanca en heeft het beste weerklimaat gedurende het gehele jaar, in Europa. Het is een plaats waar men graag wil wonen, of de vakantie wil doorbrengen. Vanwege allerlei redenen zoals gezondheid, gezelligheid en niet te vergeten voor de zon.

Calpe is erg cosmopolisch met een hoge populatie van Belgische, Duitse, Zwitserse, Engelse en Nederlandse nationaliteiten.

De Spanjaarden zelf gebruiken Calpe als hun vakantie bestemming, dit is wat Calpe zo speciaal maakt. Als je op zoekt bent naar een vakantie oord zoek niet verder, Calpe is de plaats waar u moet zijn.

Calpe zal u verrassen met haar enorme contrasten. Calpe is de stad waar moderne appartementencomplexen en hotels aan brede boulevards harmoniseren met de oude vissershaven en het centrum uit ver vervlogen tijden. Waar de plaatselijke bevolking trots is op haar verleden, maar nu de toeristen en bezoekers welkom heet met een warme gastvrijheid en vriendelijkheid.

De Peñon de Ifach is het toonbeeld van deze stad. Met zijn hoogte van 332 meter torent hij hoog uit boven de Middellandse Zee en is daardoor al zolang er mensen komen het boegbeeld van deze stad.

 

CALPE - 1

El Peñon de Calpe
HPIM3182.JPG
HPIM3183.JPG

Geschiedenis

Calpe heeft een grote rijkdom aan geschiedenis en cultuur. Door de eeuwen heen heeft haar strategische ligging aan de kust een bijzondere aantrekkingskracht uitgeoefend op volkeren en beschavingen. De eerste archeologische resten, die aan de voet van de Rots van Ifac ontdekt zijn, dateren uit het Iberische tijdperk. Later stichtten de Romeinen in de kustvlakte een voorspoedige kolonie waarvan de voornaamste activiteit de handel in gepekelde vis was. Tijdens de middeleeuwen verspreidde de bevolking zich in tal van aparte boerenhoeven en er was een vreedzame samenleving tussen Christenen en Moren. Tussen de 14e en 17e eeuw echter werd de streek herhaaldelijk door de zeerovers aangevallen en geplunderd. Toen deze bedreiging in de 18e eeuw tenslotte afnam, kende Calpe een nieuwe bloeiperiode waarin de huidige vorm van de stad halverwege de 19e eeuw geconsolideerd werd en de grondslag gelegd werd voor haar tegenwoordige welvaart als een belangrijk toeristisch centrum zowel nationaal als internationaal.

Monumenten

In de oude stad, dichtbij het Moorse kwartier (Arrabal), staan talrijke monumenten als onaantastbare getuigen van de historische rijkdom van Calpe sinds de middeleeuwen tot eden: de Torreó de la Peça, de eeuwenoude Stadsmuren en de Oude Kerk (Iglesia Viéja), het allerlaatst in de Valenciaanse Gemeenschap nog bestaande voorbeeld van gotische-mudejar architectuur. Langs de kust loopt de moderne wandelpromenade (Paseo Maritimo) waar de ruïnes van een oude Romeinse villa ontdekt zijn die deel uitmaakte van de viskwekerij behorende tot de Banys de la Reina (Koninginnebad). Op een heuvel met een prachtig uitzicht op de baai staat de hermitage van San Salvador die samen met de buiten de stad liggende hermitage La Cometa en de Herenburcht van Casa Nova, uit de 8e eeuw dateert. Grenzend aan de Mascarat rivierbedding bevinden zich de ruïnes van het Moorse kasteel van Calpe. Het hele gemeentegebied is verder bezaaid met riu-raus, typische landhuizen met gewelfde portieken waarin trossen druiven hangen te drogen, naast moderne villa's en appartementgebouwen.

 

Feesten

 

Fiesta de Moros Y Cristianos - 1
Fiesta de Moros Y Cristianos - 2
Fiesta de Moros Y Cristianos -3
LANDSCHAP
Het gemeentegebied van Calpe strekt zich uit langs een zachte baai die ten noorden afgesloten is door de reusachtige Penyal d'Ifac, het onmiskenbare symbool van de Costa Blanca. Op de rots, die tegenwoordig een Natuurreservaat is, kan een rijke verscheidenheid aan plantsoorten aangetroffen worden. Noemenswaardig zijn het schurftkruid, de gamander en de Ifacsilene. Op de steile
rotswanden nesten tal van vogelsoorten, waaronder passagiersvalken en een grote kolonie zeemeeuwen. Deze kolossale 332 meter hoge rots dringt zeeinwaarts tot de punta de Carallot. Vanaf de top, die bereikbaar is via een pad dat dwars door de rots loopt, krijgt u schitterende uitzichten op de kust voorgeschoteld. Op heldere dagen is zelfs het eiland Ibiza te zien. Al is het op de rots gelegen Natuurreservaat slechts onder speciale voorwaarden toegankelijk, u kunt altijd de Natuurklas bezoeken waar u tentoonstellingen en audiovisuele programma's kunt zien en desgewenst nadere informatie over het Natuurreservaat kunt krijgen. De aan de voet van de Rots gelegen oude Romeinse zoutmijnen zijn tegenwoordig een belangrijk natuurgebied waar allerlei trekvogels, onder andere flamingo's en reigers, hun habitat gevestigd hebben. Ten zuiden van de baai rijst de Morro de Toix op, een kleine kaap die de zee indringt en klippen en spelonken vormt. Naast de kliffen van Ifac, Toix en Mançanera maken ook de kreken van Racó en Puerto Blanco en de uitgestrekte zandstranden van La Fossa (Levante), Arena-Bol en La Calalga deel uit van de kustlijn van het gemeentegebied van Calpe. Verder landinwaarts vormt het scherpe contrast tussen het vruchtbare bouwland en de door tal van rivieren en kloven doorkruiste gebergten van Cometa, Oltà, Macarrat en El Collao, een schilderachtig landschap.

NAAR CALPE  DEEL  - 2

 

TERUG NAAR VAKANTIE ETEN & DRINKEN SUBMENU